Auto immuunziekte en longontsteking

Wat is auto-immuunziekte?

Auto-immuunziektes zijn ziektes waarvan het lichaam zelf de bron is. Het immuunsysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Op het moment dat lichaamseigen stoffen en cellen als lichaamsvreemd worden gezien, gaat het lichaam antistoffen maken tegen eigen weefsels. Het lichaam probeert te beschermen, maar doet dit op een verkeerde manier.

Klachten bij een auto-immuunziekte

Auto-immuunziektes veroorzaken vaak klachten aan organen zoals: longen, nieren of de lever, maar ook kunnen klachten ontstaan aan gewrichten, zenuwen of huid.

Voorbeelden auto-immuunziektes

  • Reuma
  • SLE
  • Instriele pneumonie
  • Neuropathie

auto-immuunziektes
Op dit moment zijn er ongeveer 80 aandoeningen bekend die vallen onder auto-immuunziekte.

 

 

 

De symptomen kunnen erg verschillen, van stijfheid in gewrichten bij reumatoïde artritis, maar ook vermoeidheid en zelfs depressieve gevoelens kunnen optreden. Over het algemeen voelt men zich vrij ellendig en zwak bij deze ziektes.

Behandelen van auto-immuunziekte

Als er sprake is van auto-immuunziekte komt er een specialist aan te pas. U wordt door uw huisarts doorverwezen naar aan medisch specialist. U kunt dan denken aan een longarts, neuroloog, reumatoloog of maag-, lever-, darmarts. Deze is meestal verbonden aan een ziekenhuis. Zijn uw klachten zo divers dat ze niet onder 1 specialisme vallen, dan zal een internist van interne geneeskunde u gaan onderzoeken om een juiste diagnose te stellen met een geschikte behandeling.

Hoe werkt ons immuunsysteem?

Ons immuunsysteem is een verdedigingsmechanisme dat wij hebben en beschermd ons tegen ongewenste indringers. Dit mechanisme bestaat uit eiwitten en speciale cellen die in ons hele lichaam voorkomen.

De belangrijkste taak is het opruimen van geïnfecteerde materialen en verwijderen van overbodige celresten. Het immuunsysteem herkent ziekteverwerkers in de vorm van bacteriën en virussen en zal deze meteen gaan bestrijden door middel van het aanmaken van antistoffen als deze het lichaam binnendringen.

Als het immuunsysteem in actie komt merkt u dat meestal door het krijgen van verhoging of koorts, of andere ontstekingsverschijnselen.

Normaal herkent het verdedigingsmechanisme de goed functionerende cellen en de oude, geïnfecteerde of afgestorven cellen. Het opruimen van overbodig materiaal is iets wat voortdurend plaatsvindt, maar vooral als u slaapt wordt er goed “opgeruimd”.