Beginnende longontsteking

Hoe herken je een beginnende longontsteking?

Bij een beginnende longontsteking is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Ingrijpen kan door jezelf na te laten kijken door de huisarts. De huisarts kan eenvoudig en snel achterhalen of er daadwerkelijk sprake is van een longontsteking. Natuurlijk ga je niet zomaar naar de huisarts, je hebt waarschijnlijk te maken met bepaalde symptomen. Wij vertellen je graag welke symptomen er optreden bij een beginnende longontsteking. Als je ook last hebt van deze symptomen, dan raden wij je aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts en een controleafspraak in te plannen.

Hoesten (op regelmatige basis)
Slijm dat naar boven komt (groen en/of geel). De slijm kan overigens ook bloed bevatten
Last van kortademigheid
Opkomende pijn bij het ademhalen
Vermoeidheid
Zweten
Spierpijn
Minder zin hebben om te eten
Hoofdpijn
Blauwe lippen / gezicht en vingers

Heb je één of meerdere symptomen, neem dan direct contact op met je huisarts. Hoe zal het onderzoek verlopen vraag je je wellicht af. Het onderzoek dat de huisarts doet zal maar heel kort duren. De huisarts gebruikt een zogenaamde stethoscoop om te luisteren naar je longen. In de meeste gevallen kan de huisarts direct beoordelen of je een longontsteking hebt. Lukt dit niet, dan is er een aanvullende bloed/slijm onderzoek nodig, of er wordt een röntgenfoto gemaakt. Deze foto kan alleen in het ziekenhuis gemaakt worden, het onderzoek zal in dat geval dus wel wat langer duren.

Hoe loop ik een longontsteking op?

Hoe kan het gebeuren dat je een longontsteking hebt opgelopen? Dit gebeurd bijna altijd als je een lagere weerstand hebt. Het kan zijn dat je in een bepaalde risicogroep valt, bijvoorbeeld in een groep die hart- en vaatziekten hebben, of je hebt diabetes.

Ook kinderen, ouderen en mensen met COPD hebben een verhoogd risico op een longontsteking. Mensen die in deze groepen vallen moeten dus extra voorzichtig zijn. Daarnaast moeten ze waakzaam zijn, als er één of meerdere symptomen optreden is contact met de huisarts belangrijk.

Dit contact is erg belangrijk, want een longontsteking die verergert kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kun je ernstige longbeschadiging oplopen en in het ergste geval overlijden.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Als je daadwerkelijk last hebt van een beginnende longontsteking, hoe wordt deze dan behandeld? In de meeste gevallen zal de arts een antibioticakuur voorschrijven, deze zal ervoor zorgen dat het virus of de bacterie die de ontsteking veroorzaakt zal verdwijnen. Het is van groot belang om de gehele kuur af te maken.

Kan ik contact houden met andere mensen?

Wellicht ben je benieuwd naar de vraag of je contact kunt blijven houden met mensen in je naaste omgeving. Wellicht heb je een aantal belangrijke afspraken staan. In principe kun je met een beginnende longontsteking je afspraken door laten gaan (als je jezelf goed genoeg voelt uiteraard). Mensen die extra vatbaar zijn kunnen wel besmet worden, het gaat dan voornamelijk om baby’s, jonge kinderen, ouderen en mensen die een sterk verminderede weerstand hebben. Contact met dit soort mensen kun je beter even uitstellen totdat je longontsteking helemaal over is.