Kenmerken longontsteking

Wat zijn de kenmerken van een longontsteking

Welke kenmerken heeft een longontsteking? Vooral risicogroepen hebben een grotere kans op het oplopen van een longontsteking. Mensen met hart- en vaatziekten, diabetes patiënten, baby’s, kleine kinderen, ouderen en mensen met COPD hebben een verhoogd risico. Deze groep moet ook erg waakzaam zijn, want bij een longontsteking kunnen er complicaties met vergaande gevolgen optreden.

Wat zijn de kenmerken?

We hebben net kunnen lezen welke groepen een grotere kans hebben op een longontsteking, maar wat zijn de kenmerken van een longontsteking? Wij zetten de belangrijkste symptomen graag voor je op een rij.

Regelmatig hoesten
Slijm met soms bloed, groen/geel van kleur
Kortademigheid
Pijn bij het ademhalen
Moeheid
Zweten
Spierpijn
Verminderde eetlust
Hoofdpijn
Blauwe vingers, lippen en gelaat

Heb je met één of meerdere van deze kenmerken te maken? In dat geval kan het zijn dat je een longontsteking hebt. Het hoeft natuurlijk niet zo te zien, want er kan ook wat anders aan de hand zijn. De huisarts kan op vrij eenvoudige wijze achterhalen of je een longontsteking hebt of dat er wat anders aan de hand is. Door middel van een stethoscoop wordt er naar de longen geluisterd.

De huisarts kan horen of de longen klinken zoals ze moeten klinken of dat er een ontsteking aanwezig is. Het kan zijn dat de huisarts aanvullend onderzoek nodig acht. In dat geval wordt er meestal een röntgenfoto gemaakt in het ziekenhuis. Op de foto kunnen de artsen zien of er een ontsteking aanwezig is, op welke plek deze zit en hoe groot deze is.

Kan ik familieleden en anderen besmetten?

Als je daadwerkelijk een longontsteking hebt kun je anderen besmetten. De kans is echter niet heel groot. Vooral mensen met een zwakke weerstand kunnen besmet raken, het kan dus verstandig zijn om het contact met deze groepen te vermijden. Kom zo min mogelijk in de buurt van baby’s, kleine kinderen, hartpatiënten en andere mensen met een verhoogd risico op besmetting.

Veel beterschap toegewenst

Heb je momenteel te maken met een longontsteking, dan wensen wij je heel veel beterschap toe. Hopelijk ben je gauw weer helemaal de oude. Weet je niet zeker of er sprake is van een longontsteking, twijfel dan niet, maar neem direct contact op met je huisarts. Normaal gesproken kan de huisarts binnen enkele minuten constateren of je een longontsteking hebt, je hoeft dus niet urenlang te wachten op de uitslag.