Wat is longembolie?
Bij een longembolie is er sprake van een ernstige verstopping van een grote slagader richting de longen. Door de verstopping stroomt er minder bloed richting de longen wat enerzijds zorgt voor een grote belasting op het hart (rechtsfalen, pulmonale hypertensie) en anderzijds bedreigd het de zuurstofvoorziening van het lichaam. Dit is te verklaren vanuit het feit dat bij een longembolie minder bloed door de longen kan stromen waardoor er minder zuurstof kan worden opgenomen. Vanzelfsprekend treden bij een longembolie symptomen op, de meest belangrijke en voorkomende kenmerken vind je hieronder.
Veel voorkomende symptomen
- Kortademigheid en benauwdheid
- Pijn bij het ademhalen
- Blauw aanlopen, heftige ademnood
- Hoesten
- Pijn op de borst
- Angst
- Bleekheid
- Blauw aanlopen
- Misselijkheid
- Onrustig gevoel
- Hartritmestoornissen
- Bewusteloosheid
- Circulatiestilstand
Hoe ontstaat de verstopping?
De verstopping in één of beide longslagaders of diepere longvaten bij een longembolie kan veroorzaakt worden door lucht – we spreken dan van een luchtembolie – of door een vet/bloedstolsel. Een bloedstolsel is meestal afkomstig uit één van de benen waar er een diep-veneuze trombose is ontstaan door bijvoorbeeld langdurige immobilisatie na een knie-operatie. Ter voorkoming van een longembolie wordt dan meestal profylactisch gestart met laag-moleculaire antistollings in de vorm van subcutane injecties (Fraxiparine, Dalteparine).
Indien er sprake is van een zeer ernstige verstopping waarbij beide longen betrokken zijn dan wordt er gesproken van een ruiterembolie. Deze vorm van longembolie is dusdanig levensbedreigend dat behandeling direct vereist is anders zal de dood spoedig volgen.
De behandeling van een longembolie
De behandeling is erop gericht het stolsel zo spoedig mogelijk op te ruimen uit het lichaam. Bij voorkeur gebeurt dit op non-invasieve wijze door het geven van intraveneuze stolseloplossende medicatie of bloedverdunners. Eventueel moet een operatie plaatsvinden, een zogenaamde trombectomie. Het stolsel van de longembolie wordt dan operatief verwijderd.
De tijd tussen het ontstaan, diagnosticeren en het behandelen van de longembolie is van cruciaal belang voor een goede outcome. De prognose wordt dus ook door deze factoren bepaald. Helaas kent een longembolie bij veel patienten nog vervelende restverschijnselen als chronische kortademigheid, pijn in de borststreek, chronisch hoesten en recidiverende embolieën. Daarnaast zal een patiënt na een longembolie levenslang bloedverdunners moeten innemen ter voorkoming van recidief longembolieën.