Symptomen longontsteking

Wat zijn de symptomen bij een longontsteking?

Als je het idee hebt dat je een longontsteking hebt dan moet je snel handelen. Een longontsteking kan behoorlijk gevaarlijk zijn namelijk. Wat zijn de longontsteking symptomen? Dat is een hele belangrijke vraag als je wilt weten of je zelf ook een longontsteking hebt. Wij vertellen je graag over de symptomen, waaraan merk je dat je een longontsteking hebt?

Mensen met een longontsteking kunnen pijn hebben bij het ademhalen. Daarnaast kun je ook benauwd zijn en groen of geel slijm ophoesten. Soms zit er ook wat bloed in het slijm. Een andere symptoom is vermoeidheid, je kunt je behoorlijk moe voelen als je een longontsteking hebt.

Deze ontstaan mogelijk ook door de oorzaken van roken. Let ook op je lichaamstemperatuur, deze kan verhoogd of verlaagd zijn. Laten we eens kijken naar de overige symptomen die ook regelmatig voorkomen.

  • Pijn in de buurt van de longen
  • Spierpijn
  • Klappertanden en rillingen
  • Verminderde eetlust
  • Benauwdheid
  • Pijn bij ademhalen
  • Ophoesten van groen/geel slijm, soms gepaard met bloed
  • Verwardheid (komt alleen voor in ernstige gevallen)

Longfoto

Je hebt zojuist gelezen waar je allemaal last van kunt hebben als je een longontsteking hebt. Je kunt je voorstellen dat je bij een longontsteking een behoorlijk naar gevoel kunt hebben. De combinatie van meerdere symptomen zorgen ervoor dat je je erg ziek voelt.

Meerdere symptomen

Als je last hebt van meerdere symptomen raden wij je aan om contact op te nemen met je huisarts. Deze zal met een zogenaamde stethoscoop naar de longen luisteren. In combinatie met de symptomen kan de huisarts bepalen of er sprake is van een longontsteking. In sommige gevallen kan er ook een röntgenfoto gemaakt worden. Op zo’n foto kan de arts direct zien hoe groot de eventuele longontsteking is als deze aanwezig is.

Bloed- en slijmonderzoek

Soms is het noodzakelijk om een aanvullend bloed- en slijmonderzoek uit te voeren. Met zo’n onderzoek kan bekeken worden of er sprake is van een longontsteking. Ook kan de arts zien wat de oorzaak is van de longontsteking. Soms is er sprake van aan bacterie, in andere gevallen is er een virus actief. Het kan ook zijn dat beide actief zijn in het lichaam. Je krijgt antibiotica als een bacterie de oorzaak is van de longontsteking. Deze kuur moet volledig afgemaakt worden om het gewenste effect te bereiken.

Kan ik anderen besmetten?

Veel mensen met een longontsteking vragen zich af of ze andere mensen kunnen besmetten. Het ligt er een beetje aan hoe de longontsteking is ontstaan. Als de oorzaak een bacterie is dan is er geen kans op besmetting van anderen. Is de oorzaak echter een virus, dan is de kans op overdraagbaarheid groot. Vooral mensen met een slechte weerstand kunnen in dat geval beter uit je buurt blijven. Zo voorkom je dat anderen besmet raken en ook te maken krijgen met een longontsteking.

Neem contact op met de huisarts

Je hebt kunnen lezen wat de symptomen zijn van een longontsteking en hoe een arts constateert of er sprake is van een longontsteking. Mocht je ook last hebben van één of meerdere symptomen en heb je een vermoeden van een beginnende longontsteking, dan raden wij je aan om even telefonisch contact op te nemen met je huisarts en dit voor te leggen. Het is belangrijk om snel te handelen in het geval van een longontsteking. Doe je dit niet, dan kan de ontsteking verergeren, dit kan vervelende gevolgen hebben. Contacteer daarom zo spoedig mogelijk de huisarts, ook bij twijfel. Als je momenteel last hebt van een longontsteking, dan wensen wij je veel beterschap toe.