Wat veroorzaakte de dodelijke longziekte sars?

Wetenschappers zijn er achter welk dier de dodelijke longziekte SARS veroorzaakte.

SARS

De vleermuis

Het heeft even geduurd voordat de onderzoekers er achter kwamen dat de vleermuis de oorzaak van de longziekte SARS was. Het gaat om de zogenaamde “hoefijzerneus” die leeft in de grotten van de Chinese provincie Yunnan. Virologen vonden een populatie van deze vleermuizen die dit virus hadden.

2002

15 jaar geleden was er wereldwijde onrust toen de longziekte SARS uitbrak. Er vielen meer dan 700 doden. De meeste waren Aziaten. Na 6 maanden kreeg men de longziekte onder controle en werd de uitbraak gestopt, vooral door hele strenge controles en quarantaines.

Voorheen dachten artsen dat de civekat verantwoordelijk was voor de verspreiding van het SARSvirus. Deze kat werd veel verkocht op dierenmarkten in China en zodoende kon het virus de mens besmetten.

Nu wordt vermoedt dat het dier dit virus had opgelopen bij de vleermuizen. Men weet nog niet hoe de kat het virus heeft gekregen.

Herhaling SARS uitbraak

Er wordt niet uitgesloten dat sars opnieuw uitbreekt. De grotten waar de vleermuizen leven liggen slechts een paar kilometer verwijdert van een dorpje en het SARSvirus kan zich dermate snel aanpassen dat het weer geschikt wordt voor mensen.

Betekenis SARS

SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome. In het Nederlands betekent het ernstig acuut ademhalingssyndroom. SARS valt onder de atypische longontsteking ook wel bekend als pneumonie.

Symptomen SARS

De eerste symptomen van het SARSvirus kunnen al 2 dagen na besmetting optreden. De meest voorkomende zijn:

  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Rillingen
  • Hoofpijn
  • Verminderde eetlust
  • Ziek voelen
  • Hoesten

Later komen hier ernstige klachten bij zoals benauwdheid, kortademigheid en zuurstoftekort.

Behandeling

Behandeling kan met Chloroquine, een bekend middel tegen malaria, maar soms kan behandeling alleen met het medicijn Ribavirine. Dit medicijn heeft vervelende bijwerkingen.

Een patient wordt geïsoleerd om verdere besmetting te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *